“Uw woning wordt niet aangesloten op een hemelwaterafvoer, u dient op eigen terrein infiltratievoorzieningen te realiseren”. Zo luidde de boodschap een aantal jaren geleden toen wij een kavel kochten in de gemeente Deventer. Mijn man en ik namen een kijkje in onze toekomstige buurt en zagen veel strakke gazons en voortuinen met trampolines. Er werd volop gebruik gemaakt van infiltratiekratten, zodat de strakke voortuinen strak konden blijven. Eén ding wisten wij toen zeker, dát willen we niet. We willen onze tuin zien leven. Het water en groen beleven en voelen en de natuur in onze tuin zien en horen. Vogels, bijen, insecten en bloeiende planten. Hoe meer, hoe beter.

Voorlichtingsavond over afkoppelen en infiltratiekratten

De voorlichtingsavond over onze nieuwe wijk en hoe je om moet gaan met afkoppelen en infiltratie op eigen terrein ging alleen maar over infiltratiekratten en regentonnen. Eenzijdige en weinig creatieve oplossingen vind ik. Wel gemakkelijk, als je weinig onderhoud wilt. Maar infiltratiekratten hebben één groot nadeel. Als ze bij een hoosbui vol zijn, dan is er geen ruimte meer in de kratten. Dan heb je een overstort nodig. Dat zie je bij ons in de wijk ook, pvc-buizen die met hun kop net boven maaiveld uitsteken richting de openbare ruimte, zodat overtollig water uit de kratten een weg kan vinden naar de openbare ruimte.

Nadelen van infiltratiekratten

Infiltratiekratten voldoen als oplossing die bijdraagt aan het beperken van wateroverlast en droogte. En is bovendien een maatregel waarmee de gemeente heeft ingestemd. (Onze gemeente heeft na oplevering van de woning alle infiltratievoorzieningen gecontroleerd en handhaaft als ze niet afdoende zijn vormgegeven qua maatvoering of werking.) Wil je natuur in je tuin, dan moet je creatiever zijn. Want infiltratiekratten hebben een aantal nadelen, die zeker in de tijd van hittestress belangrijk zijn. Infiltratiekratten hebben geen invloed op verkoeling en biodiversiteit. Kies je voor infiltratiekratten, dan blijft er namelijk weinig ruimte over om groen en bomen aan te planten. En die zijn juist zo belangrijk in de strijd tegen hitte en om de biodiversiteit in je tuin te verhogen.

Wees creatief!

Wil je ruim voldoende waterberging (ook geschikt voor piekbelastingen bij hoosbuien)? En ook nog meer biodiversiteit en mogelijkheden tegen hittestress? Kies dan voor een wadi, oftewel Waterafvoer door Infiltratie. Een wadi heeft een goede waterbergende capaciteit (mits goed uitgevoerd natuurlijk) en is groen. Met wat creativiteit kun je een prachtige tuin maken die ook nog eens een groot waterbergend vermogen heeft.

Graswadi of dry creek bed?

Er zijn verschillende mogelijkheden. De meest toegepaste is een wadi met gras. Groot nadeel is dat je deze wekelijks moet maaien en dat is niet altijd even handig met de schuine kanten. Een andere optie is een dry creek bed, een wadi met grind of kiezels. In periodes van droogtes staat de grindbedding leeg, maar als het regent komt het vol water te staan. De kiezels zorgen voor een grotere bergingscapaciteit dan gras. In de bedding of op de oevers van de bedding kun je allerlei planten kwijt en zelfs bomen. Je zult begrijpen dat dit de oplossing is die wij hebben gekozen.

Het resultaat

Ik kan er lang over schrijven, maar plaatjes zeggen meer dan woorden. Het resultaat mag er zijn. Onze hovenier heeft goed naar onze wensen geluisterd en uiteindelijk een prachtige wadi gerealiseerd. Met een goede waterdoorlatende onderlaag, een stenen muurtje van een restant bakstenen van ons huis, een dry creek bed dat hoge pieken kan opvangen en een overloop richting onze achtertuin. Rondom de wadi zijn sedummatten aangelegd. Die houden vocht vast, kunnen tegen droogte en in het sedum zijn bomen en planten neergezet. De bloemen zitten vol bijen, de vogels vliegen er op los en wij genieten elke dag van het groen in de tuin.

Categorieën: Duurzaamheid

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *