“Vertrouw op de timing van je leven”

Deze wijsheid ontving ik afgelopen weekend in een Christmas Cracker van iemand. Een toepasselijker boodschap kan ik mij niet wensen. Want wie mij begin 2020 had voorspeld dat ik in een jaar tijd een compleet andere carrière zou hebben, had ik keihard uitgelachen. Inmiddels ben ik eigenaar van Proparte Advies en mede-eigenaar van Participatiecursus. Hoe de weg hiernaartoe verliep vertel ik hieronder.

Weg uit Borne

Ok, ik wist ruim een jaar geleden al dat ik niet lang meer bij de gemeente Borne zou werken. Want het kriebelde al een tijdje en ik wilde graag wat anders. Liefst met veel participatie in de fysieke leefomgeving, want daar ligt mijn hart. Na een aantal sollicitaties had ik een geweldige baan in loondienst gevonden.

Soms loopt het anders

Maar soms loopt het anders dan je van tevoren bedenkt en zo gebeurde het dat die leuke baan niet door ging en dat Corona kwam. Door de lockdown in maart ging ik wekelijks wandelen met een vriendin. Zij had een aantal jaren daarvoor haar baan bij een gemeente opgezegd om als zelfstandig ondernemer op gebied van participatie verder te gaan. We hebben tal van gesprekken gehad over de mogelijkheden, kansen en haar ervaringen.

Tijdens onze Coronawandelingen ontstond het idee om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.
Tijdens onze Coronawandelingen ontstond het idee om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.

Inspiratie en energie bij Gold Works

Ik ontmoette nog meer zelfstandig ondernemers (bij Gold Works in Apeldoorn) die hetzelfde hadden gedaan. Ik raakte geïnspireerd dankzij hun enorme drive en enthousiasme en kreeg een enorme energieboost. Ineens wist ik wat ik wilde. Tuurlijk had ik eerst mijn twijfels, want ik ben erg gehecht aan zekerheid. En ik neem niet graag risico’s. Maar het plan was goed. En de arbeidsmarkt voor mijn vakgebied bleef goed, ondanks de Coronacrisis.

Proparte Advies zit gevestigd bij Gold Works.
Bij Gold Works vond ik inspiratie om de stap naar ondernemerschap te maken.

Proparte Advies was geboren

Zo ontstond Proparte Advies. Een adviesbureau op gebied van participatie en duurzaamheid in de fysieke leefomgeving. De domeinnaam was snel geclaimd, de gang naar de Kamer van Koophandel was snel gemaakt. Ik liet een logo ontwerpen en bouwde samen met een fijne kennis mijn website. Daarna waren een bankrekening en boekhoudprogramma slechts peanuts en op 1 juli 2020 ging ik van start.

Mijn netwerk bleek groter dan ik dacht en al snel volgde mijn eerste opdracht. Ik nam ontslag bij mijn werkgever en binnen een maand kreeg ik een tweede opdracht (bij de gemeente Nunspeet).

Inschrijving van Proparte Advies bij de Kamer van Koophandel.
De inschrijving van Proparte Advies bij de Kamer van Koophandel is een feit.

Ondernemerscoach bracht mij verder

Dankzij een aantal gesprekken met een ondernemerscoach besloot ik te kiezen voor een specialisme. Het werd participatie. Want daar had ik inmiddels veel ervaring mee opgedaan. Bovendien is participatie een onderwerp waar ik veel energie van krijg en veel kennis van heb.

Specialist in participatie

Zodra ik deze keuze had gemaakt ging het snel. Ik werd benaderd voor een interim-opdracht als projectleider participatie in Montferland en voor het begeleiden van een bewonersparticipatietraject in Wierden. Ik werd gevraagd om als participatiedeskundige te spreken bij de ‘verbindingsdag beter in burgerparticipatie’ en begin 2021 mag ik bij het PLEK-event van de Plekkenmakers een bijdrage leveren.

Gestart met een missie: Participatiecursus

Samen met mijn collega en vriendin Saskia van Klaarbergen van It’s All About Community kwam ik tot een missie. Want waarom zouden we niet onze kennis over participatie gaan delen met de rest van het land? En anderen helpen bij het praktisch leren toepassen van participatie in hun werk. Het idee participatiecursus werd geboren, de domeinnaam werd geclaimd en het idee werd een plan.

Het plan werd steeds concreter en resulteerde uiteindelijk in een nieuw bedrijf en een website met online leeromgeving. Participatiecursus is per 1 november 2020 opgericht en klaar om in 2021 training en coaching te bieden op gebied van participatie.

Samen met Saskia van Klaarbergen van It’s All About Community startte ik Participatiecursus.

En nu…. eind 2020

Inmiddels is het eind 2020 en kan ik tevreden terug kijken. En ben ik hier beland. Op een punt in mijn leven die ontstaan is door te vertrouwen op de timing van het leven. Door keuzes te durven maken. Keuzes die bij mij leidden tot twee bedrijven. Als eigenaar van Proparte Advies en mede-eigenaar van Participatiecursus ga ik vol vertrouwen het nieuwe jaar in.

De weg hier naartoe was, zeker emotioneel gezien, niet de makkelijkste. Maar heeft me hier nu gebracht. Zoveel ervaring en kennis rijker. En ik ben er helemaal klaar voor om er in 2021 een bruisend en energiek jaar van te maken.

Hoe was jouw jaar 2020?

Categorieën: Persoonlijk

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *